Troje – Argos 0-1

  • Post author:
  • Post category:Theater

Locatie:  Circus Elleboog, december 2007

Jeugdtheatervoorstelling voor het project 6 x Oresteia vanToneelgroep Amsterdam

Troje – Argos 0-1

Troje – Argos 0-1 is een bewerking op de Griekse tragedie Oresteia. Ruim tachtig leerlingen van Scholengemeenschap Reigersbos uit Amsterdam Zuid-Oost werkten samen met Toneelgroep Amsterdam aan de verschillende facetten van deze productie. Van publiciteit tot spel van vormgeving tot techniek.
Het decor was een voetbalveld van water met aan weerszijde een voetbaltribune. Samen met twintig leerlingen heeft Jorinde de voorstelling d.m.v gestructureerde improvisatie opdrachten gemaakt. Het speerpunt voor deze voorstelling was een klassieke tragedie zo eigen maken dat de belangen van de personages tot op het bot doordrongen. De thema’s bloedwraak en bloedverwanten hielden de leerlingen in hun greep. Ze hebben geleerd standpunten in te nemen, leren nadenken over leven over dood, over de rol van familie. Ze hebben een ‘dancebattle’ gemaakt tussen de Trojanen en Grieken in een zee van water. 
Alle spelers hadden een andere ethische achtergrond, dat de Nederlandse taal hierdoor verrijkt werd. 
Troje – Argos 0-1 is een zeer bevlogen voorstelling geworden waarin we aan het eind het publiek hebben laten kiezen over de schuldvraag van Orestes. Het publiek heeft op het teken van Athena rode (schuldig voor de moord op zijn moeder) en groene (onschuldig voor de dood voor zijn moeder) bordjes omhoog moeten houden. 
Het ging Jorinde hier niet om de uitkomst maar om dezelfde vraag/dilemma die de leerlingen aan het begin van het project hebben gekregen  aan het publiek te stellen. 

Achteraf is gebleken dat deze interactieve aanpak een extra functie heeft gehad omdat er onder de ouders van de leerlingen scepsis was ontstaan over de veel vrije uren die in het project geïnvesteerd werden. Door de kwaliteit en het betrokken raken bij de inhoud van de voorstelling kijkt iedereen heel tevreden terug op deze voorstelling

Foto’s

Poster

Credits
Producent – Toneelgroep Amsterdam
Tekst – Bewerking van Aischylos’ Oresteia
Regie – Jorinde Keesmaat
Productie  – Mijke Joosten
Acteurs – Leerlingen van SGR