Ook jij mag er zijn

  • Post author:
  • Post category:Theater

Locatie: Theatertour langs diverse kerken in Nederland, 2008

Locatievoorstelling

Ook jij mag er zijn

Op 10 oktober 2008 ging in Den Haag de locatievoorstelling “Ook jij mag er zijn” in première. Deze nieuwe voorstelling van Theatergroep JETZT onder regie van Jorinde Keesmaat (Noûs Theater Producties) en tekst van Bas Beerendonk werd gespeeld in ruim 20 monumentale kerken in heel Nederland en sluit aan bij het Jaar van het Religieus Erfgoed. 
“Ook jij mag er zijn” gaat over een zoektocht naar hedendaagse vormen van religie en de waarde van oude kerkgebouwen.

 Nieuwe wereldbeweging in leegstaande kerk
Op een dag krijgt Paul een idee dat in één klap de wereldproblematiek zal oplossen: een nieuwe wereldgodsdienst voor alle volkeren, waar iedereen welkom is. Hij is nu weliswaar pas in zijn eentje, maar daar zal snel verandering in komen. Op zoek naar volgelingen plaatst hij een oproep op internet: ‘Leider van nieuwe wereldbeweging zoekt: volgelingen’. In een chatroom ontmoet hij twee jonge vrouwen die ongeveer hetzelfde voor ogen hebben. Ze besluiten te fuseren en betrekken een leegstaande kerk.

Wanneer er zich een gevoelloos meisje aandient volgt er een grimmige strijd om de macht. Lukt het Paul om, ondanks alles, in de goedheid van de mens te blijven geloven?

Thematiek
Waar de kerk eeuwenlang het centrum van de samenleving vormde, heeft het inmiddels deze functie grotendeels verloren. Kerken lopen leeg en steeds meer mensen gaan alleen of met anderen op zoek naar andere vormen van religie en spiritualiteit. Onze steden en dorpen staan echter vol met kerkgebouwen. Wat hiermee te doen? Koesteren we onze wortels of maken we ruimte voor nieuwe ontwikkeling?

2008 is uitgeroepen tot Jaar van het Religieus Erfgoed. Een jaar vol publieksactiviteiten om zelf te ervaren wat religieus erfgoed voor ons betekent. Met “Ook jij mag er zijn” belicht Theatergroep JETZT de thematiek van leegstand en herbestemming van religieuze monumenten en legt het een relatie met de zoektocht naar nieuwe vormen van religie.

Foto’s

Poster

Video

Credits
Producent – Theatergroep Jetzt
Tekst – Bas Beerendonk
Regie – Jorinde Keesmaat
Acteurs – Willemijn Kressenenhof, Arna van der Sloot, Mirjam Douma