Het Waterfestival (deel 1)

  • Post author:
  • Post category:Theater

Locatie: Waterpompstation in Amsterdam- Oost, juni 2009

Multidisciplinair kunstenfestival

Het Waterfestival, Water in Kunst

Zaterdag 27 en zondag 28 juni presenteert Noûs Theater Producties in het Gemaal aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam het Waterfestival; water in kunst. Jonge kunstenaars die werken vanuit verschillende kunstdisciplines laten zich inspireren door water, de locatie en elkaar.

Het Waterfestival is voor Amsterdammers en voor de buurtbewoners in het bijzonder, een uitgelezen kans om het dit bijzondere industrieel monument eens van binnen te bekijken. Het Gemaal is tot nu toe doorgaans gesloten geweest, maar zal binnenkort haar deuren openen voor het publiek als horecagelegenheid. Bezoekers kunnen van niet alleen verschillende kunstprojecten ervaren, maar ook van een hapje en drankje genieten, meegaan met een rondleiding door het gebouw of meedoen aan een waterproeverij.

Pam de Sterke (dramaturge), Jorinde Keesmaat (theatermaker) en Tessa Jansen (Cultureel Erfgoed Noord-Holland) daagden jonge kunstenaars uit om op deze bijzondere locatie een kunstproject te realiseren vanuit het element water en wat voor een gevarieerd publiek toegankelijk is. Hilde de Wit en Marcus Spaapen, studenten aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) maakten een interactieve geluidsinstallatie die de bezoekers bewust maakt van al het water om hen heen. Theatermaker Marike Splint laat het publiek een aantal plekken in het gebouw op een bijzondere manier ervaren door middel van een MP3 speler, geïnspireerd door de combinatie van tijd en water. Jorinde Keesmaat maakte een korte film Off Shoulders over een jonge vrouw die zich reinigt van gedachten, de drukte van alledag, zorgen en verantwoordelijkheden. Over het reinigende effect van water. Beeldend kunstenaar Robert Roelvink toont een blauw opblaasbeeld De druppel, geïnspireerd op de stijging van de waterspiegel en danseres en choreograaf Catharine Massin maakt een multidisciplinaire voorstelling:“Captain Hume’s journey to India”, een dansimprovisatie over water een boot en een viool.

Foto’s

Poster

Video

Pers

Credits
Initiatiefnemer/Organisator – Noûs Theater Producties, Jorinde Keesmaat, Tessa Jansen
Dramaturge  – Pam de Sterke