Krol Roger

  • Post author:
  • Post category:Opera

Locatie:
Teatro Real, Madrid 2011, 2008
Opera National de Paris, 2009

Krol Roger – opera van Karol Szymanowski

Koning Roger, zijn vrouw Roxane en zijn raadgever Edrisi voegen zich bij het volk voor de eredienst. Prelaten berichten de koning over een jonge, mooie herder, wiens blasfemische cultus al vele volgelingen heeft. Roger laat de herder bij zich brengen. De geestelijken en het door hen opgehitste volk eisen een veroordeling van de herder, maar deze maakt door zijn mildheid een sterke indruk op Roger, Roxane en Edrisi. De koning laat de herder in vrijheid, maar verordonneert wel zijn komst naar het paleis.

Tijdens het wachten beklaagt Roger zich bij Edrisi dat Roxane niet meer van hem houdt. De herder weet Roxane en vele hovelingen in zijn ban te brengen, en wanneer vier hem begeleidende muzikanten betoverende muziek spelen, vervalt iedereen in een uitzinnige vreugdedans. Alleen Roger kan weerstand bieden en beveelt de herder te ketenen. Maar deze verbreekt de zware kettingen met gemak en roept allen op hem te volgen naar het land van de eeuwige vrijheid. Roger en Edrisi blijven als enigen achter. De koning geeft zijn kroon op en gaat als pelgrim op zoek naar Roxane en de herder.

Na een lange zoektocht, vergezeld door Edrisi, roept Roger luid om Roxane, die hem eerst van veraf antwoordt. Zij bejubelt de cultusvan de herder, die haar lijdzame leven heeft verhelderd. Roger en Roxane ontsteken een offervuur en de herder verschijnt nu in zijn ware gedaante, als de god Dionysus. In extase begroet Roger de opkomende zon.

Foto’s

Poster

Video

Pers 

Credits
Producent –  Opera National de Paris
Regisseur  – Krzysztof Warlikowski
Scenograaf – Malgorzata Szczesniak
Co-regisseur – Jorinde Keesmaat
Dramaturgie – Miron Hakenbeck
Licht – Felice Ross
Video – Denis Guegin