Om de liefde van Laurentia

  • Post author:
  • Post category:Theater

Locatie: verschillende Amsterdamse theater, 2004

Theatervoorstelling

Om de liefde van Laurentia

Achtergrondinformatie

In 1476 kwam in Spanje, in een onbeduidend bergdorpje Fuente Ovejuna, de gehele bevolking in opstand tegen de terreur van de legeraanvoerder die het dorp bestuurde. Honderdveertig jaar later, in 1617 schreef de Spaanse renaissanceschrijver Lope de Vega een stuk over Fuente Ovejuna. Zo’n driehonderdvijftig jaar daarna, in 1970, schreef Rainier Werner Fassbinder Das brennende Dorf. Een eigenzinnige versie van Fuente Ovejuna.

Dit stuk van Fassbinder, gelardeerd met verwijzingen naar het origineel.

Fuente Ovejuna ligt in de streek Castilie, een van de machtigste streken in de vijftiende eeuw. Fuente Ovejuna komt in opstand tegen de brute edelman (commandeur) die de inwoners tiranniseert.

Spanje is verdeeld in kleine deelstaten en het lukt niet om de krachten te bundelen. Maar in  1447 komen koningin Isabella en koning Ferdinand aan de macht en zij leiden Spanje naar een eenwording. Tegenover het wereldlijk gezag staat in die tijd het kerkelijke gezag. Om de macht van de vorsten binnen de perken te houden benoemt de Paus in Spanje drie ridderordes. Legers die vechten voor het kruis met aan het hoofd de grootmeesters (Grootmeester Don Roderiges). De verschillende legers die onder een orde opereren staan weer onderleiding van aanvoerders, de commandeurs. Dus de jonge Grootmeester Don Roderiges staat boven de commandeur.

Credits
Producent – Theatergroep ‘O’
Tekst – R.W.Fassbinder ’Das brennende dorf’ en L. de Vega ‘Fuente Ovejuna’
Regie – Jorinde Keesmaat
Acteurs – Theatergroep ‘O’